VM Medical Park Samsun Hastanesi 4. kez NRP eğitimine ev sahipliği yaptı

VM Medical Park Samsun Hastanesi 4. kez NRP eğitimine ev sahipliği yaptı

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi Koordinatörlüğü’nde düzenlenen Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitimi, dördüncü kez VM Medical Park Samsun Hastanesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi (oksijen yetersizliğinden ileri gelen boğulma), temel bir yenidoğan (neonatal) sorunu olmayı sürdürüyor ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da yeniden canlandırma (neonatal resüsitasyon) gereksinimi doğabiliyor. Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla ülke genelinde Sağlık Bakanlığınca Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) yürütülüyor. Her doğum salonunda eğitilmiş en az bir personelin mutlaka bulunmasının amaçlandığı program kapsamında gerçekleştirilen uygulayıcı eğitimleriyle, temel resüsitasyon uygulamalarının yerleştirilebilmesi için bu konuda eğitim almış ve standart uygulama yapacak personel yetiştiriliyor.

24 sağlık personeline eğitim verildi

8-12 Ocak 2024 tarihlerinde, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi Koordinatörlüğü’nde NRP Eğitimi, dördüncü kez VM Medical Park Samsun Hastanesi Beyaz Salon’da düzenlendi. 24 sağlık personeline eğitim verildi.

Programa İl Kurs Sorumlusu Hem. Nigar Aydın, Neonatolog Uzm. Dr. Ferhan İren, Anestezi Uzmanı Dr. Osman Karakuş, Anestezi Uzmanı Dr. Alaiddin Domaç, Dr. Oğuz Ertan Kaynarca, Dr. Gül Kılıç, Uzm. Hem. Çiğdem Akal ve Acil Tıp Teknisyeni Emre Ay eğitmen olarak katıldı. Programda üniversite, kamu ve özel hastanelerden katılan 24 sağlık personeline NRP Uygulayıcı Eğitimi verildi.

Kurs sonunda, kursiyerlere sertifikaları, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hatice Öz, Başkan Yardımcısı Şevki Gülay, ÇEKÜS Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Karanfil Yörük, VM Medical Park Samsun Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Şafak Aygül, Medikal Direktörü Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Hasta Bakım Hizmetleri Müdürü Uzm. Hem. Deniz Atmaca, Dr. Öğr. Üyesi Didem Cemile Yeşilırmak ve eğitimciler tarafından takdim edildi.

Programda eğitimci olarak bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Yenidoğan Kliniği’nden Dr. Öğr. Üyesi Didem Cemile Yeşilırmak, “Toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlenir. Neonatal ve perinatal ölümler ise, sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlı olup gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi, erken tanı ve tedavi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir. Erken yenidoğan döneminde her yenidoğana optimal yaklaşımın yapılması, yüksek riskli gebe ve yeni doğanın tanınması, uygun bakım ve sevk ilkelerinin yerleştirilmesi sağlanarak perinatal ve yeni doğan ölümlerinin önlenmesi önemlidir. Bu amaçla ülke genelinde doğumda bebeğe eli değen tüm sağlık çalışanlarını hedef alan Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) 1998 yılından bu yana başarıyla yürütülen bir hizmet içi eğitim programıdır. Çok verimli geçen 3 günlük eğitimde katılımcılar, yeni bilgiler kazanarak deneyimlerini birlikte paylaştılar. Sizleri burada ağırlamaktan dolayı son derece mutluyuz. Tüm katılımcıları tebrik ediyor ve başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER